Як правильно заряджати акумулятори

Багато речей якими ми користуємося, використовують акумулятори. Акумуляторів є багато видів, більше розповсюджені це такі як: NiCd (Нікель-кадмієві), NiMh (Нікель-металогідридні), Li-Ion (Літієво-іонні), Li-Pol (Літіум-полімерні). Це основні види які частіше зустрічаються  в побуті. Правильне використання акумуляторів, продовжить їхнє життя а також ви зможете ефективно їх використовувавати. Тобто пристрої в яких акумулятори будуть використовуватися будуть працювати значно довше.
Щоб було простіше, давайте розділимо акумулятори на 2 категорії, з ефектом пам’яті і без ефекту пам’яті. Що таке ефект пам’яті? Цей ефект присутній в NiCd i NiMh акумуляторах, і виражається в тому, що якщо заряджати акумулятори не розрядивши їх повністю, то потім вони втрачають ту частину ємності, яка не була використана. Ці акумулятори найбільше розповсюджені, це NiCd i NiMh. Це акумулятори так звані “пальчики”. Тобто, щоб ці акумулятори вам більше прослужили і ви використовували по максимуму їхню ємність їх треба повністю розрядити а тільки потім зарядити. Звичайно це буває не завжди зручно, але якщо ви хочете щоб ваші акумулятори довше працювали, потрібно його виконувати.
Інші два види Li-Ion i Li-Pol акумуляторів ефекту пам’яті не мають, і їх можна заряджати і дозаряджати. Але в них також є одна особливість, їх не можна сильно розряджати, тобто вони мають працювати в межах дозволеного розряду, який вказаний в інструкції або описі характеристик акумулятора. Як правило ці акумулятори мають напругу 3,7 Вольт. Ці акумулятори широко використовуються в мобільних телефонах і цифрових фотоапаратах. Якщо цей акумулятор повністю заряджений то напруга буде 4,2 Вольти. Мінімальний поріг розряду 2,2-2,5В. Заряджати такий акумулятор можна навіть і тоді, якщо він не розряджений повністю.
Як правило акумулятори Li-Ion i Li-Pol заряджаються спеціальними зарядними пристроями які ідуть в комплекті. Для зарядки ж NiCd i NiMh акумуляторів використовуються спеціальні зарядні пристрої, які розділяються на автоматичні і не автоматичні. Також автоматичні зарядні пристрої можуть мати додаткові функції, такі як розряд акумуляторів перед зарядом, заряд різним струмом та інші.

Залишити відповідь