Ремонт і заміна матриці ноутбука

Екран ноутбука, а точніше його матриця – одна з самих вразливих компонентів. Пошкодити матрицю дуже легко, ремонт частіше не можливий, а заміна матриці доволі затратне діло. Матрицю часто розбивають в транспорті, падаючими предметами, ударами по кришці. Частою причиною безповоротньої втрати матриці стають предмети, які забувать на клавіатурі при закриванні кришки ноутбука.

Менш критичні сліди експлуатації матриці – це царапини, тріщинки на поверхні, також є такий нюанс, як “мертві” пікселі – точки що світяться. При роботі прикладних програм, наприклад з текстом, вони зазвичай не мішають, але варто запустити гру чи фільм в темноті, як зарапини і пікселі починають відволікати і дратувати. Приходиться проводити заміну матриці на нову.

Розглянемо основні види несправності матриці. Якщо матриця темна, хоча лампа підсвітки горить, то проблема може критися в шлейфі або ж в самій матриці. Є невелика вірогідність, що це пов’язано з відеокартою. Це не складно перевірити – достатньо підключити до ноутбука звичайний монітор. Якщо на ньому є зображення, то більше всього діло не у відеочіпі. Далі проводимо діагностику шлейфа та його роз’єму.

ремонт інвертора заміна матриці

Замість зображення матриця може заливати молочно-білим кольором, що зв’язано з перекосом шлейфа в роз’ємі або з несправністю шлейфа. Треба розібрати ноутбук і перевірити контакт шлейфа або спробувати замінити його. Якщо не допомагає, значить проблема в матриці.

Ремонт матриці, коли зображення ледь видно

Найчастіший випадок звернень щодо поломки екрану – це коли зображення ніби є, але його слабо видно. Винна лампа підсвітки. Причина, по якій вона не працює, може критися в інверторі чи в лампі підсвітки.

Інвертер це пристрій для перетворення постійного струму в змінний із зміною напруги, контра на виході може бути 1.5кВ. Пробувати самостійно відремонтувати інвертер, не маючи навиків – це ризикувати як мінімум, подальшою роботою ноутбука, і саме головне, власним здоров’ям. Ремонт інвертера зводиться до заміни мікросхеми чи заміни самого інвертора.

Проблема може бути і в самій лампі – вона може закоротити, перегоріти. Можливо бути діло і в живленні лампи. Заміна лампи пов’язано із збіркою-розбіркою матриці, а це достатньо складний процес. Побічним ефектом може бути не рівномірна підсвітка, розводи, та пошкодження самої матриці зі сторони шлейфа.

Спотворене зображення

У випадках спотвореного зображення, артефактів не спішіть шукати нову матрицю – заміна може не допомогти. Біда в чіпі відеокарти чи відеопам’яті. Щоб взнати точно, здавайте нам ноутбук на діагностику. Виявимо причину несправності і здійснимо ремонт ноутбука.

Вартість послуг

 

Ремонт ноутбуків Ціна (грн)
Діагностика з повною розбіркою від 100
Заміна матриці від 700
Заміна жорсткого диску від 600
Заміна оптичного накопичувача (дисковода) від 250
Заміна модулів оперативної пам’яті від 250
Заміна процессора від 400
Заміна батарейки CMOS від 70
Заміна внутрішніх шлейфів від 250
Заміна клавіатури від 450
Заміна материнської плати від 900
Заміна ламп підсвітки від 250
Ремонт (чистка) ситеми охолодження від 150
Очистка від залиття рідиною від 250
Ремонт зовнішнього блоку живлення від 200
Заміна роз’єму живлення від 150
Ремонт материнської плати 1-ї категорії (заміна раз’ємів і ін.) від 250
Ремонт материнської плати 2-ї категорії (внутрішні блоки живлення, контроллери живлення та ін.) від 300
Ремонт материнської плати 3-ї категорії (відеоконтроллер, системна логіка та ін.)  від 600
Скидання пароля BIOS від 90